Oracle Veritabanı Yönetim Sistemi ve benzeri sistemler genelde özel sektörde kullanılır. Bunlar çoğunlukla seri üretim yapan firmalar için daha uygundur. Kendi içlerinde MRP, ERP gibi sistemlerden bu veritabanlarına geçişler firmaya bağlı olarak değişkenlik gösterir. Üretim bütünleşik veritabanı yönetiminde bir çok program mevcuttur. Türkiye’ de bu programların alt yapısını yazan ve sistem kuran firmalar mevcuttur (Likom Presko vb.) Fakat müşteri talebine göre üretim yapan firmalar (fabrikalar) bu sistemi çok zor yönetirler. Müşteri istekleri her zaman farklı olduğu için Kodlama sisteminde bir yoğunluk gözlenir. Buna örnek verilirse; bir makine yapıldığında müşteri isteği farklı olabilir. Buna göre kullanılacak saç metal malzeme, çelik konstrüksiyon malzemesi, cıvata vb malzemelerde değişkenlik olacaktır. Sürekli bunlarda değişkenlik olması, sistemin seri üretime dayanmaması müşteri ilişkileri açısından gayet iyi olabilir fakat firma içindeki sistem yönetimini zorlayacaktır. Elde edilen hammaddelerden çok – genelde hammaddeler sabit sayıdadır – yarı mamül ve mamüller sayısındaki artış sistemin gerçekten performansını etkileyecektir. İşte bu nokta da bizim veritabanımızın önemi ortaya çıkmaktadır.
Dünya üzerinde veritabanı olarak kullanılan sağlam veritabanı sayısı; 2 elin parmaklarını geçmez. Bu durumda neden sayının bu kadar az olduğunun cevabı performansta yatar. Tabi performansın yüksek olması üretim, satış, sevkiyat, depo, satınalma gibi şirket içindeki birimleri rahatlatacak ve güvenli bir ortam sağlayacaktır fakat bunları ilk yatırım maliyetleri gerçekten yüksek ve uzun zaman dilimi gerektirir. Buna farkli bir örnekte teknik resim üzerinden verebiliriz. Bir yerde kullanılan CAD programını değiştirmek istersek, bunun bize getireceği ek yük ve maliyetler olacaktır. Veritabanını da buna benzetebiliriz. İyi bir veritabanı ilk olarak seçmezsek sonrasında çok sıkıntı çekeriz.
İşte bu noktada Oracle önemli bir yer tutar. Oracle gerçektende çok büyük bir programlardır. Bu program kullananlar genelde büyük holdingler ve büyük firmalardır. Bunu zaten oracle web sitesine girdiğimiz zaman en büyük 20 Bankanın Tamamının Oracle ile daha iyi sonuç aldığını 12.Nisan.2008 tarihli yazıyla görebiliyoruz. Benim bildiğim kadarıyla Hendek’ te bulunan eskiden GıdaSA’ ya ait olan üretim yapan bölümlerde Oracle tabanlı ERP sisteminin var olduğunu duymuştum. Bununda daha üretime başlanmadan hazırlandığı ve temel ilk yatırım maliyetinin 3 milyon $ gibi bir fiyat olduğu, firmadan çalışan arkadaşım tarafından söylenmişti. Şuanda Oracle g11 ile performans gerçekten üst düzeylerde. Bu noktada diğer veritabanlarından farkıda ortaya bir adım daha çıkıyor. Bunun yanında şifrelemesi veritabanı sayesinde yapıldığı için hızlandırıyor. Piyasada en önemli konulardan biri de verilerin yok olması. Yedekleme sorunları. İşte bu noktada da kendi yedekleme işlemini kendi yapabiliyor. Otomatik istenilen tarihe dönebiliyor.
Tabi bunların yanında Oracle’ nin bu kadar özelliği ve profesyonelliğini kullanmak için gerçekten deneyimli bir yöneticiye ihtiyaç duyuyor. Yüksek sistem bilgisi yoksa bu sistemin yönetilmesi de zorlaşıyor. (Hemen hemen hiç yönetilemez.) Kaldıki şuanda Türkiye’ de kariyer.net , yenibiris.com , secretcv.com gibi iş ilanların bulunduğu sitelerde Oracle bilen sistem yöneticileri çok iyi yerlerde her zaman aranmaktadır vede ücret olarak gayet tatminkar ücretlerle işe başlamaktadırlar. Böyle bir yönetici olmazsa sistemde yapacağız şeyler güvenlik açığı olarak karşınıza çıkacaktır. Buda beraberinde saldırı ve sistemdeki açık kapıları meydana getirir. Hatta Windows ile kullanıldığında güvenlik açıklarında gerçekten büyük sorunlar çıkıyor (Windowsta Truva atları ve virüsler bolca olmasından dolayı.).
IT Business Weekly dergisinde yayınlanan habere göre 15 milyon saatlik bir test ve 400 den fazla yeni özelliği ile 11g versiyonu gerçek uygulama testi, veri koruması, şeffaf şifreleme ve gömülü OLAP küpleri gibi yeni özellikler sunuyor. (OLAP : Oracle, ticari bilgi desteği verebilmek için veritabanı ile çevirimiçi analitik işlemedir. Bu entegrasyon, Oracle veritabanının yönetilebilirlik, ölçeklenebilirlik ve güveninirlik gibi temel özelliklerini korurken, ona çok boyutlu veritabanı gücü sağlamaktadır.)
Mustafa Akpınar